Alles wat je wil weten over strijkinstrumenten!

 

Wat heb ik nodig om viool, altviool of cello te spelen?

Uiteraard een goed instrument! Soms kan je een instrument huren via de academie waar je les volgt, maar dat kan ook hier. Bij Arpeggio bieden we kwaliteitsvolle instrumenten aan, die goed worden afgesteld, tegen betaalbare prijzen. Bovendien kan je elk moment starten en opzeggen! Ontdek hier hoe ons huursysteem werkt. 

Naast een instrument heb je enkele noodzakelijke en nuttige accessoires nodig om goed van start te kunnen gaan. 

  • Zonders hars op je strijkstok zal er geen klank uit je viool komen. Geen idee welke hars je moet kiezen? Vind hier alle tips en info over hars.

  • Als (alt)violist zal je (bijna altijd) een schoudersteun nodig hebben. Net zoals mensen komen schoudersteunen in vele soorten en maten. Welke schoudersteun het beste bij je past, hangt af van je houding, je lengte van je nek, breedte van de schouders,... Hier vind je alvast enkele richtlijnen voor het kiezen van een schoudersteun voor viool of altviool. Maar, net zoals een paar schoenen, pas je je schoudersteun liefst in de winkel. Kom ons assortiment schoudersteunen gerust uitproberen!

  • Als cellist heb je dan weer een pinhouder nodig, om je vloer te beschermen tegen krassen, of om te voorkomen dat je cello wegschuift tijdens het spelen. Ons aanbod vind je hier.

  • Verder is een stemapparaatje onmisbaar. Juist intoneren op een strijkinstrument is een van de moeilijkste dingen die er zijn. Maar zonder een goed gestemd instrument is het onbegonnen werk. Ontdek hier hoe je je instrument moet stemmen.

  • Ook een goede pupiter is een must! Zonder zal je namelijk al gauw een slechte houding aannemen wanneer je studeert, en pijnlijke schouders of een stijve nek, daar wordt niemand gelukkig van. 

  • Last van gevoelige oren, of kregelige buren? Dan kan een demper soelaas bieden. Ook deze komen in verschillende maten en vormen. 

 

Hoe kan ik mijn viool, altviool of cello thuis best opbergen?

Belangrijk bij het opbergen van je instrument is een omgeving met een constante temperatuur en vochtigheid. Plaats je instrument nooit dicht bij een warmtebron! (open haard, verwarming, achter glas in de zon,...) Grote temperatuurverschillen doen je instrument niet alleen ontstemmen, het kan ook het hout doen barsten met soms onherstelbare schade tot gevolg. 

Het in- en uitpakken van het instrument is voor strijkers soms een drempel om regelmatig te oefenen. Een ophangsysteem of statief voor je instrument kan daarbij helpen. Zo is je instrument onmiddellijk speelklaar wanneer je zin hebt om te oefenen!

Hoe onderhoud ik mijn instrument? 

Snaren zijn als tanden, je moet ze geregeld poetsen! Telkens je klaar bent met spelen moet je de hars die aan de snaren blijft plakken afwrijven met een poetsdoek. Blijven er hardnekkige restjes hangen? Dan kan je een beetje alcohol-houdende product (ontsmettingsalcohol, eau de cologne,...) op het doekje doen. OPGELET! Zorg dat de alcohol in géén geval in contact komt met de lak van je instrument! Alcohol tast namelijk de lak aan.

Ook het instrument zelf maak je best na elke speelbeurt hars-vrij. Met een schone, droge poetsdoek kan je het (hars)stof van je instrument vegen. Zit er aangekoekt stof op je instrument? Dan gebruik je best het juiste product om je instrument op te blinken. Gebruik altijd gespecialiseerde producten! De lak van je instrument is heel gevoelig en kan snel beschadigd raken

Ook geregeld je snaren vervangen is geen overbodige luxe. Zo behoud je de mooie klank van je instrument. Meer weten over snaren vervangen? Klink dan hier!  

 

Vragen over snaren 

Er zijn veel verschillende soorten snaren. Wat is het verschil? En welke snaren zijn goed voor mij? Hoe stem ik mijn instrument? En waarop moet je letten als je een snaar vervangt? 

Via deze link baan je je een weg in de snarenjungle.